Sljedećeg vikenda kreće natjecanje Prve ŽNL Vukovarsko-srijemske. Prvoligaški nogometni saziv najistočnije hrvatske županije u novoj sezoni nosit će XXL etiketu, s obzirom da je liga proširena sa 16 na 18 klubova. Ovaj potez odgovornih u ŽNS-VS prilično je neobičan i vrlo je upitno koliko dobroga donosi. O lošim stvarima, pak, može se pripovijedati naširoko – natjecanje će, naime, trajati čak do 22. studenog,

kada će uvjeti za igru biti daleko od optimalnih, što rapidno povećava rizik od ozljeda igrača, a u raspored će se morati uglaviti i poneki međutermin srijedom, što u amaterskom sportu uopće nije popularno jer je – radni dan. Nije nevažno niti to da će, prema gruboj računici, dodatna četiri kola povećati troškove natjecanja za najmanje 20.000 kuna po klubu, što je za amaterske nogometne kolektive nimalo beznačajan iznos. 

No, na stranu sve ranije navedeno. Još veći problem od toga jest taj što je proširenje Prve ŽNL-VS protupropisno, na što već neko vrijeme upozorava Branko Dretvić, predsjednik NK Slavonac iz Gradišta.

– Pravilnikom o nogometnim natjecanjima u članku 6 propisano je da se pravila o nogometnim natjecanjima za narednu sezonu donose najkasnije godinu dana unaprijed, s tim da prijedlog za izmjenu sustava natjecanja mora biti stavljen na javnu raspravu najkasnije dva mjeseca prije donošenja odluke o promjeni sustava. Podsjećam kako je IO sukladno ovom Pravilniku na svojoj sjednici održanoj 28. lipnja 2008. godine u odredio da Prva ŽNL-VS u sezoni 2009/10. broji 16 klubova – upozorava Dretvić, žaleći se usput i na samovolju pojedinaca iz ŽNS-VS koji su se oglušili na njegovu primjedbu o ignoriranju propisa koje je ustrojio – ni manje, ni više – nego HNS, krovna organizacija hrvatskog nogometa!

Dretvić je prije izvjesnog vremena uspio pokrenuti peticiju protiv proširenja 1. ŽNS-VS koju je tada potpisalo 10 klubova (Mladost (A), Slavonac, Nosteria, Borovo, HAŠK-Sokol, Vuteks-Sloga, Mladost (P), Vupik, Jadran i Lipovac). Međutim, vještim lobiranjem, a navodno čak i mehanizmima ucjene, broj klubova-protivnika Lige 18 uoči glasovanja na Plenumu klubova reduciran je na samo četiri.

– Žao mi je što su predstavnici nekih klubova uplašili i podlegli pritiscima, jer i sami znaju da su glasovali u korist svoje štete u što će se, nažalost, uskoro i sami uvjeriti – dodaje Dretvić.

Kako god, ”čudovište sa 18 glava” pušteno je iz kaveza, a pojedinci iz ovdašnjih nogometnih foruma po tko zna koji put prezentirali su svoju samovolju koja ne donosi mnogo dobrog nogometu. Ostaje nam samo za vjerovati kako će novi ”format 18” Prve ŽNL-VS, ako ništa drugo, biti barem regularniji od prošlosezonskog saziva u kojem se kupovalo na sve strane i koji je neobično podsjećao ”buvljak” na čijim se tezgama moglo naći, ali najmanje ”fair-playa” i poštenja.

zvijer je puštena

Prenosimo članak iz Sportskih novosti od 12.08.2009. – Damir Begović  

Share: